Tijd Bestaat Niet

donderdag 6 januari 2011

Vraag nooit “WAAROM”


Kinderen kunnen je tot waanzin drijven met hun eeuwige “waarom”.  Ze gaan maar door en door en door. Net zolang totdat wij, de volwassenen, er niets meer op weten te beantwoorden.
In dit stadium noemen we “waarom” nieuwsgierig en leerzaam. Het heeft zijn charmes en soms zijn frustraties zoals ik hierboven beschreef. Het woord heeft zeker zijn functie en is zeer effectief wanneer het correct wordt gebruikt.

Ik vraag je hierbij om voortaan “waarom” te vervangen met “hoe bedoel je dat?” of “ik begrijp je niet goed”.  Bij “waarom”plaats je de ander meteen in de beklaagdenbank en moet de ander maar zich zien te verdedigen en te verantwoorden. Het antwoord dat je erop krijgt zal wellicht niet het beste zijn.

Denk maar eens andersom. Jij krijgt een harde en directe “waarom?” als reactie op een opmerking of verzoek van jou. Jij voelt je meteen aangevallen en verdacht. Nu moet je maar met iets op de proppen komen om de ander te overtuigen. En dat gaat  niet gebeuren omdat je eerst een andere prioriteit hebt: De aanval afslaan. Jij voelt je op het matje geroepen en jouw antwoord zal er één zijn waarvan de verdediging afdruipt. Niet het beste antwoord dus.

Precies hetzelfde voelt de ander wanneer je hem of haar trakteert op een “waarom”. Ook als is jouw vraag welgemeend gesteld vanuit interesse of nieuwsgierigheid, de ander ontvangt het als een aanval op zijn of haar integriteit of authentieke intentie.

Voortaan reageer je wanneer jij een “waarom”op voelt komen met: “hoe bedoel je?”of een “ik begrijp je niet goed. Leg eens uit.” Je zal zien dat de reactie jou verbaast omdat de werkelijke reden naar buiten komt. De ander gooit zichzelf nog meer open en de juiste informatie wordt gedeeld en niet vervormd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik ben altijd geïnteresseerd in wat jij vindt en ben je dankbaar als je een reactie achterlaat.